Petőfi és Levi Strauss, kokárda és farmerdzseki

Most egy percre képzeld el Petőfit, amint ’48 március 15-én farmerdzsekijére tűzött kokárdával szavalja a Nemzeti dalt. Ma ezen már meg sem ütközne senki, hiszen nemzeti jelképünk a kokárda, és generációk kedvelt öltözéke a farmer, közösek valamiben: egyaránt a szabadság és a függetlenség szimbólumai.

De hordhatott volna egyáltalán Petőfi Sándor farmert?

 

20230221_145106

 

Ugye a farmerrajongók egyetértenek abban is, hogy a kokárda minden öltözékhez illik. Ezt a jelképet, amit először Szendrey Júlia készített el Petőfinek, ma is büszkén hordjuk. Annyira, hogy szinte csak néhányan kapnak a szívükhöz március 15-én azzal a felkiáltással, hogy „Elfelejtettem feltűzni a kokárdát!” Sőt, a kokárda nélkülözhetetlenségét Kőhalmi Zoltán humorista is fejtegeti egyik előadásában: Mindenkinek annyi kokárdája van otthon, ahány éves. (Szerinte ugyanis minden évben újat szerzünk be, mert nem találjuk a tavalyit. 😀 )

Azt már tudjuk, hogy ki és mikor készítette el az első kokárdát, de mikor varrták az első farmert? Tűzhették volna kokárdájukat farmerdzsekire is a márciusi ifjak 1848-ban?

 

20230221_150439

 

Nem igazán, mert noha épp 1848 volt az az év, amikor a szegedi várban már készítettek katonák számára vastag vászonból tartós nadrágot, de akkor még 25 évet várni kellett arra a farmernadrágra, amit már fémszegecsek és dupla tűzés is erősítettek. San Franciscoban Jacob Davis és Levi Strauss együtt dolgozták ki az először csak munkásruhaként funkcionáló strapabíró nadrágot, amit 1873-ban szabadalmaztattak, és ami szélsebesen hódította meg az egész világot.

Petőfi és kortársa, a nála 6 évvel fiatalabb Levi Strauss a maguk területén mindketten örökérvényűt és utolérhetetlent alkottak. Bár munkásságuk életükben úgy tűnik, hogy nem keresztezte egymást, de azért öröm volt eljátszani a gondolattal, és egymás mellé helyezni őket egy képzeletbeli idővonalon.

 

20220703_203606

 

A farmerral kapcsolatban még számtalan tény akad, amit, ha a szokásostól eltérő nézőpontból közelítünk meg, esetleg a te érdeklődésedet is felcsigázza, úgyhogy figyelj, hamarosan jön a következő adag!

 

pirosfehérzöld