7 érdekes mérföldkő a nők és az egykor férfi munkásnadrág találkozásáról – nekünk minden kell?

Egyáltalán létezik olyan nő, akinek ne lenne farmerja? Emlékszem, gyerekkoromban anyukám is szeretett farmernadrágot hordani. De persze olyan méretet választott, ami jó szűk, hogy még csinosabb legyen benne. A zippzár felhúzásában viszont nővéremmel, vagy húgommal sokszor segítenünk kellett, és ezalatt anyukám nem is nagyon vett levegőt. 😊 Ami régen a fűző volt, az lett mára valószínűleg a nők csinosságért folytatott örökös küzdelmében a szűk farmer.

Az elmúlt évtizedekben a farmer a női ruhatár nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. Bár korábban inkább csak a praktikus ruhadarabok közé tartozott, azonban ma már számos formája és színe létezik, ami miatt egyre több nő számára vált a mindennapi öltözködés alapdarabjává.

 

20190726_172951

 

A farmer elsősorban a kényelméről híres, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy divatos és stílusos megjelenést biztosítson viselőjének. A nők számára különösen fontos, hogy ruhájuk kényelmes legyen, ugyanakkor stílusos és nőies hatást keltsenek benne. A farmer tökéletesen kielégíti ezeket az igényeket, hiszen egyszerre praktikus és divatos. És ezek a darabok nem csak kényelmesek, hanem könnyen kombinálhatóak is más ruhadarabokkal, így sokféle szettet lehet velük összeállítani.

Azonban nem csak kényelme és stílusa miatt népszerű a farmer a nők körében. Az utóbbi években a fenntarthatóság és az ökodivat is egyre fontosabbá vált. A farmer anyaga – mivel főként pamutból készül – könnyen újrahasznosítható, így azok a nők, akik fontosnak tartják a környezettudatosságot, az ökodivatot és az etikus vásárlást, előszeretettel választják az újrahasznosított farmer darabokat, vagy pedig az elérhető lehetőségekkel élve, gondoskodnak a farmerok hasznos utóéletéről.

 

20200109_082720

 

De hogyan nyert teret magának a farmer a nők ruhatárában? Jöjjenek a mérföldkövek:

 

  1. A mai formájában ismert farmernadrág először munkaruhaként jelent meg a 19. században. Ezt Levi Strauss és Jacob Davis tervezte meg és készítette el San Franciscoban, a bányászok és farmerek számára.
  2. A farmer női divatban való megjelenése csak az 1930-as években kezdődött, amikor a farmernadrágokat és kabátokat nőknek szánt ruhadarabokként kezdték reklámozni.
  3. Az 1950-es években a cowgirl stílus volt a divat, amely a vadnyugati farmeres öltözködést tükrözte. Ez az évtized volt az, amikor a farmer a női divatban igazi népszerűségre tett szert.
  4. Az 1970-es években a hippi divat robbant be, és a farmer nadrágok, különösen a szűk farmerok újra divatba jöttek. Ebben az évtizedben a farmerdzseki is nagy népszerűségre tett szert, és azóta is elmaradhatatlan alapdarabja a női ruhásszekrényeknek.
  5. Az 1980-as években a designer márkák, mint például Calvin Klein és Gloria Vanderbilt újraértelmezték a farmert a női divatban, és luxus farmerokat készítettek. Az ezredforduló környékén a boyfriend farmer jött divatba, amely egy lazább, férfiasabb fazonú farmernadrágot jelent.
  6. Az 1990-es években a hip-hop és az urban divat hatására a farmer nadrágokat ismét felkapták a női divatban, és ekkor jelentek meg az extrém szűk farmerok, a farmerszoknyák és a szaggatott farmerek.
  7. A 21. században a fenntarthatóság iránti igények növekedése miatt a divatipar is egyre inkább a környezetbarát divatra összpontosít. Az újrahasznosított farmer anyagokból készült divatcikkek, valamint a fenntartható farmerelőállítási módszerek és az organikus pamut használata egyre népszerűbbé válnak a nők számára tervezett ruhadaraboknál is.

 

műhely

 

Története során a farmer hosszú utat tett meg a női divat világában, és ma már a nők gardróbjának is elengedhetetlen összetevőjévé vált. A farmer számos stílusban kerül forgalomba, ami azt jelenti, hogy mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő darabot. Kényelmes, divatos, sokoldalú és környezetbarát – mindez együtt teszi az eredetileg férfi munkásnadrágnak készült öltözéket a női ruhatár egyik legkedveltebb darabjává, még akkor is, ha olykor nehezen préseljük bele magunkat aktuális kedvencünkbe.

Kedves Nők! Hordjatok farmert, de a fölöslegessé vált darabokat értékesítsétek, vagy adományozzátok el. És azzal is jót tesztek, ha újrahasznosított farmerból készült kézműves terméket vásároltok. Készüljön az akár női, akár férfi szabású farmerból.

 

20230302_164610